Rólunk
Programok
Hírek
Célra tarts!
Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Petőfi-laktanyájában kezdődött meg a középiskolások számára rendezett „Célra tarts!” vetélkedő idei sorozata szeptember 29-én, pénteken.

Hagyományteremtő szándékkal indította el tavaly az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár a Célra tarts! elnevezésű, középiskolásoknak kiírt vetélkedősorozatot. A verseny elsődleges célja, hogy a bővítse a diákok honvédelemmel kapcsolatos ismereteit, és hogy bemutassa nekik a Magyar Honvédség hagyományait, mindennapjait, működését, ezáltal népszerűsítve a szervezetet. Az idei évben a vetélkedő tematikája a tíz éves jubileumát ünneplő dandár története és feladatrendszere is bővítette.
A vetélkedő első fordulóját szeptember 29-én tartották a budapesti Petőfi-laktanyában. A hivatalos megnyitón Mudra József ezredes, dandárparancsnok-helyettes köszöntötte a diákokat. Mint mondta, a vetélkedő nem titkolt célja, hogy úgy mutassa meg be a honvédséget a fiataloknak, hogy azok közül minél többen kezdjenek érdeklődni a katonai pálya iránt. Hozzátette: a rendezvénnyel a dandárnak hosszú távú tervei vannak, e szándékukat Budapest Főváros Kormányhivatala Védelmi Bizottsága is megerősítette, amely már az idén is támogatta a vetélkedő megszervezését.

Az első fordulóban a csapatok fizikai felmérésen (fekvőtámasz, felülés, guggolás), fegyverismeretben, lézerlövészetben és kézigránátdobásban mérték össze tudásukat. Az elméleti versenyszámokban a résztvevő diákok előadásokat hallhattak többek között a palota-, korona- és díszőrök feladatairól, a katonai életpályáról, Budapest Főváros Védelmi Bizottság tevékenységéről, valamint a Magyar Honvédség missziós szerepvállalásairól. Az előadások végén a csapatoknak kvízt kellett kitölteniük.

A szervezők a vetélkedő összeállításakor kísérőprogramokkal is készültek. A diákok a statikus bemutatók mellett megismerkedhettek a katonai rendészek munkájával, a katonák mellett szolgálatot teljesítő kutyákkal, de bepillantást nyerhettek az újraélesztés és az elsősegélynyújtás fogásaiba is.

A „Célra tarts!” második fordulóját november 17-én tartják a Stefánia Palota-Honvéd Kulturális Központban. 

Forrás: honvedelem.hu Révész Béla
Fotó: Tischler Zoltán
kapcsolódó tartalmak:
Célra tarts!
Hírlevél feliratkozás
Mehet
Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központ Regiment étterem HM-MH Kultúra Üdültetés