Rólunk
Programok
Hírek
Molnár Lilla festménykiállítása
2022. május 03. 17:00 - 2022. május 20. 18:00
„Vágyni a nőt, aki megszülte önmagát.” (Frida Kahlo: Napló)

Magamról:
2011-ben - mikor már majd 40 éves lettem - kezdtem el a képzőművészet iránt érdeklődni, minden rajzi előképzettség nélkül ekkor fogtam először ceruzát a kezembe. Azóta életformámmá vált a festés. 
A kezdeti szárnypróbálgatás, különböző anyagokkal való ismerkedés és kísérletezés után hamar az olajfesték mellett kötöttem ki, és elkészültek első narratív-figurális olajfestményeim. Azonban rendkívül rövid időn belül alakult át a festészetem árnyaltabb, összetettebb formanyelvvé, melyen keresztül nem csak pillanatnyi érzéseimet, hanem egész világképemet jelenítem meg. 
Hosszú évekig egyáltalán nem mutattam meg a nyilvánosságnak sem magam, mint festő, sem a festményeimet. Jelentős mérföldkőnek élem meg a kiállításokon való megjelenést és szerepvállalást, mert küldetésemnek érzem a nyílt, őszinte, érzékeny és érzékenyítő, mély és önfeltáró kommunikációt a világgal, elsősorban emberi, de nagyon erősen női mivoltomban, női mivoltomból fakadóan. Esetemben ennek eszköze az alkotás, a festés. 
Az előzőekben kifejtett vállalásom és küldetésem abból a hitből fakad, hogy ha mély empátiával és letisztult festészettel tudok érzékeny témákhoz nyúlni, akkor az nem csak saját magam számára, hanem mások számára is gyógyító tud lenni. 

Festészetemről:
Olajfestékkel, belső képek, víziók alapján, igen lassú folyamatban alkotok. Képeimet akár 1-2 évig is festem. Egyszerre több képen dolgozom hónapokon, éveken át, így azoknak szoros összefüggésrendszere, együtthatása teszi teljessé őket. Számos rétegben viszem fel a festéket, így nem csak jelentésében, hanem textúrájában is megérlelt felületeket hozok létre. 
Hosszadalmas folyamat, mire megszületik egy festmény általam, és minden képemmel átmegyek a hónapokig tartó megfoganás-tartalmazás-felnövesztés-kihordás-megszülés transzformatív rítusán. 
Minden festményem saját élményből táplálkozik. Kisebb részt a közvetlen, tudatosan megélt élményeimből, és sokkal inkább a tudattalan szintjén bennem munkáló élményekből, érzetekből.
Elvarázsol a tudatalattink hatalma, összetettsége és mélysége, és leginkább az foglalkoztat engem, hogy láthatóvá tegyem a bennem - és talán mindannyiunkban - létező rejtett, titkos, ismeretlen és láthatatlan dinamikáimat és részeimet, közelebb hozva ezzel magamhoz - alkotó transzformáció útján - a legzsigeribb élményeimet, érzéseimet, emlékeimet.


Megnyitó: 2022. május 3. kedd 17 óra

Megnyitja: Bajzáth Mária mesemondó, a Népmesekincstár Mesepedagógiai Műhely vezetője

Közreműködik: Németh-Vékes Erzsébet zongoraművész

Helyszín: Stefánia Galéria

Megtekinthető: 2022. május 20-ig, hétfőtől szombatig 13-18 óráig.

A belépés díjtalan!

Hírlevél feliratkozás
Mehet
Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központ Regiment étterem HM-MH Kultúra Üdültetés